Wednesday, January 17, 2018

PRODUK SEJUK BEKU


PENGENALAN
Rakyat Malaysia telah terkenal dengan pelbagai jenis makanan samada kuih muih tradisional atau moden. Budaya dan adat resam yang masih diamalkan oleh semua penduduk menyatukan semua rakyat Malaysia dan semua kaum boleh makan makanan dari kaum lain. Umumnya, nasi lemak, roti canai, kuew teow, laksa baba nyonya, karipap, popia, donut, kuih vadey, kuih bakul, maruku dimakan bersama sama selagi ianya segar, halal dan bersih. Kuih muih dan makanan ini boleh didapati dengan mudah oleh peniaga samada di pasar, gerai makanan, restoren atau mana mana gerai yang menjual makanan.

Di Malaysia, pelbagai produk yang berasaskan sejuk beku dihasilkan seperti karipap, donut, pau dan lain-lain. 

  • Produk sejuk beku  mempunyai potensi yang baik di pasaran pada masa kini.
  • Permintaan makanan sejuk beku juga semakin meningkat.
  • Faktor yang mendorong pembelian  produk sejuk beku,antaranya menjimatkan masa penyediaan, harga yang berpatutan, memberi kemudahan bagi mereka kesibukan kerja dan mudah didapati di pasaran.
  • Saluran pemasaran bagi produk sejuk beku yang utama adalah pasar raya dan diikuti dengan kedai runcit dan pasar tani.
  •  Pada umumnya industri makanan sejuk beku di Malaysia adalah kecil.
  • Di samping itu, kesungguhan Jabatan-jabatan kerajaan seperti Jabatan Perikanan, Mardi dan Jabatan Pertanian untuk memantau dan memberikan nasihat menjadikan satu kelebihan di sektor i

Ini adalah antara produk donut dan karipap sejuk beku (Frozen Food) yang dihasilkan oleh Sashair Business Enterprise.



No comments:

About Me.....Future belongs to those who believe in the beauty of their dreams......

My photo
Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia
Persistence....It is a funny about life if you refuse to accept anything but the best, you are often to get it.